HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Noc múzeí 2022

Noc múzeí 2022

Termín: od 14.5.2022, 18:00 do 14.5.2022, 22:00 sobota podvečer

V mesiaci máj múzejníci na celom svete slávia svoj sviatok a počas dní otvorených dverí v múzeu vítajú návštevníkov trocha inak než po celý zvyšok roka: informujú o význame záchrany a procese ochrany kultúrneho i prírodného dedičstva, oboznamujú s poslaním pamäťových inštitúcií i s výsledkami hlavných múzejných činností, rozprávajú príbeh, na konci ktorého sa z dokladov súčasnosti stávajú odkazy minulosti pre budúce generácie, príbeh muzeálií v praxi. Programom, zostaveným z expozícií, výstav, prezentácií i praktických ukážok, odborných konzultácií a ďalších sprievodných podujatí, každoročne počas dvojdňových osláv Medzinárodného dňa múzeí otvára svoje dvere aj Hornonitrianske múzeum v Prievidzi.

Vrcholom tradične býva špeciálne podujatie v rámci celoeurópskeho projektu La Nuit européenne des musées/Noc múzeí, konaného z iniciatívy francúzskeho Ministerstva kultúry a komunikácie. Smutnými hrdinami 18. ročníka podujatia v Hornonitrianskom múzeum v Prievidzi budú obete vojnových zločinov v Prievidzi a okolí. Výstava Suterén zla si ich osud i priebeh inkriminovaných momentov pripomenie priamo na mieste činu.

Aktivity začnú v sobotu 14. mája 2022 o 18. hodine vernisážou výstavy s premietaním krátkeho filmu Spasiteľ z Wehrmachtu, pokračovať budú návštevou "suterénu", premietaním celovečerného filmu Boxer a smrť či prehliadkou expozičných a výstavných priestorov múzea na Košovskej ceste 9 v Prievidzi.

Podujatie Noc múzeí 2022 vzniklo s finančným prispením obce Cigeľ.

Miesto konania

priestory Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi

Zabezpečuje

PhDr. Ján Vingárik

Organizátor

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi

Fotogaléria

10 fotografií