HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Za bránou múzea 2019

Za bránou múzea 2019

Termín: od 19.9.2019, 09:00 do 20.9.2019, 17:00 vo štvrtok a v piatok od 9.00 do 17.00 hodiny

Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) sú podujatím, ktoré vzniklo v roku 1985 z iniciatívy Rady Európy. Od roku 1999 je spoluorganizované Európskou úniou. Koná sa v 50 štátoch Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993.

Cieľom DEKD je stimulovať záujem o európske kultúrne dedičstvo, zvyšovať povedomie o ňom, informovať verejnosť o potrebe chrániť ho, podporovať toleranciu voči iným kultúram a upozorniť na sociálne, politické a hospodárske výzvy odvetvia kultúry.

Tento cieľ je možné dosiahnuť cez sprístupnenie zvyčajne neprístupných pamiatok, prezentáciu bežne prístupných pamiatok "v inom svetle", organizáciu seminárov, prednášok, výstav, turistických aktivít, súťaží a hier súvisiacich s historickým prostredím a jeho hodnotami. Svojou aktivitou sa do podujatia môžu prihlásiť štátna a verejná správa, územná správa, samosprávy miest a obcí, školy, cirkvi, mimovládne a neziskové organizácie, občianske združenia, súkromné inštitúcie, kultúrno-osvetové inštitúcie, majitelia alebo správcovia národných kultúrnych pamiatok a historických objektov, podnikatelia, ale aj aktívni občania.

Slovensko sa pripojilo k usporiadateľom DEKD v roku 1993. V roku 2010 bolo poverené Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky úlohou koordinátorov Združenie historických miest a obcí Slovenska, toto poverenie bolo v roku 2017 rozšírené o občianske združenie ICOMOS Slovensko. Generálnymi partnermi podujatia sú Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Pamiatkový úrad Slovenskej republiky a Slovenské národné múzeum.

Aktuálny 27. ročník podujatia Dni európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku s témou Umenie a zážitok a všetky sprievodné podujatia prebehnú od 1. do 30. septembra 2019. Otvárací ceremoniál sa uskutoční 5. septembra 2019 v Banskej Štiavnici. Hornonitrianske múzeum v Prievidzi sa do katalógu aktivít zapojí vo štvrtok a v piatok 19. a 20. septembra 2019 tradičným maratónom Za bránou múzea 2019.

 

HISTORIAE SUPERIOR NITRIENSIS
Múzejná dokumentácia vývoja prírody a spoločnosti v regióne hornej Nitry.
Lektorovaná prehliadka stálej expozície, ktorá prezentuje rozmanitú ukážku artefaktov z deviatich múzejných fondov.

ŽIVOT PRED NEŽNOU
Výpoveď o živote spoločnosti v ére socializmu.

EURO NAŠE EURO
Obehové a jubilejné dvojeurové mince štátov Európskej únie (zo zbierok členov Slovenskej numizmatickej spoločnosti).

PORADÍME - POSLÚŽIME
Ukážky konzervátorských postupov našich konzervátorov spojené s odborným poradenstvom pri ošetrovaní starožitností.

ČAROVANIE S NIŤOU
Ukážky tradičných výšivkárskych techník.

HÁDANKY Z MÚZEA
Zbierky múzea ukrývajú mnohé známe i nevšedné predmety, ktorých používanie ostáva pre súčasníkov zahalené tajomstvom. Hra - zábavné a zaujímavé hľadanie totožnosti jednotlivých predmetov zo zbierok múzea.

AKO NA RODOSTROM
Poradenstvo a praktický návod na spoznávanie koreňov rodiny.

UMENIE ZÁŽITKOM
Nápaditá tvorivá dielňa pre všetkých, ktorí sa radi hrajú.

 


Plagát


Miesto konania

priestory Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi

Zabezpečuje

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi

Organizátor

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi

Fotogaléria

16 fotografií