HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Mjartanove Sebedražie 2012

Slávnostné vyhodnotenie celoslovenskej súťaže v etnologickom výskume Mjartanovo Sebedražie 2012 sa uskutočnilo v stredu 18. apríla 2012 o 17. hodine v kultúrnom dome Sebedražie.

Ocenenia víťazom III. ročníka podujatia odovzdali starosta obce Sebedražie Ing. Peter Juríček, riaditeľka Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi Mgr. Ľudmila Húsková, riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi PhDr. Iveta Géczyová a predsedníčka komisie kultúry a školstva pri obecnom zastupiteľstve Sebedražie Bc. Mária Boboková.

Hlavnú cenu – Cenu Jána Mjartana – získala vlastivedná monografia obce Dolná Súča zostavovateľa prof. PhDr. Jána Podoláka, DrSc.

Vedľajšie ceny si odniesli zostavovatelia Ing. Jozef Lehocký a manželia Kubalovci za publikačné dielo Ľudové piesne – spevné a tanečné tradície spod Bielych Karpát, ďalej Daniela Ťapuchová za udržiavanie a prezentáciu tradičných textilných techník a manželia Petrusovci a Kmeťovci z Brodzian za program Pri muzike v Kasíne, za ktorých ocenenie prevzal Ondrej Petrus.

Pamätným listom a knižnou odmenou boli ocenení Mgr. Eva Henčelová za skromnú publikáciu Kríže Veľkej Lehôtky, Bc. Dita Csütörtökyová v neprítomnosti za bakalársku prácu Tradičné vinohradníctvo, Helena Kmeťová a Iveta Géczyová za zostavenie monografie obce Bystričany – Dianie v obci od prvopočiatkov, Ladislav Nemček za publikáciu Počul som žblnkot potoka, Ing. Erik Kližan za spoluautorstvo knihy Jedno storočie v Prievidzi (Dejiny židovstva na hornej Nitre), Ján Gajdošík za video dokumenty Peter Tvrdý 1850 – 1935 a Jubileá košovských škôl a napokon v neprítomnosti PhDr. Alojz Kontrík za kapitolu Tajný jazyk drotárov - krpoština v monografii Drotárstvo – Veľká kniha o slovenskom drotárstve.

Vyhlasovateľmi a organizátormi súťaže boli Obec Sebedražie, Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi, Hornonitrianske múzeum v Prievidzi a Ústav etnológie SAV.

V úvode podujatia vystúpili deti z Folklórneho súboru Plamienok zo Sebedražia, ktorý pracuje pri materskej škole a o záver sprievodného programu sa postaralo zoskupenie world music Žiarislav a Bytosti.

Fotogaléria

16 fotografií