HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

K Veľkej noci

K Veľkej noci

Termín: od 14.4.2014, 09:00 do 16.4.2014, 17:00 v čase otváracích hodín múzea

Veľká noc, to nie sú len najväčšie kresťanské sviatky, ale od nepamäti aj oslava jari a nového života, ktorý sa rok čo rok vždy znovu prebúdza a dáva zabudnúť na chladnú zimu. Tentokrát niet veľmi na čo zabúdať. Slabý súper jari a najneskorší možný termín Veľkej noci sú zárukou, že tohtoročné sviatky života budú mimoriadne rozkvitnuté. Bez ohľadu na dátum či počasie však už oddávna rozkvitajú aj vďaka vynaliezavosti, tvorivosti a šikovnosti našich predkov, ktorí vymysleli kraslice. Ich zanietení pokračovatelia doviedli tento krehký a najkrajší ľudovoumelecký prejav radosti z jarných lúčov slnka do rozmanitých podôb a ich diela sa vďaka precíznemu použitiu rôznych techník, citu pre detail a kompozíciu často blížia dokonalosti.

Možno o niečo menej lahodiace oku, no o to veselšie, úprimnejšie a ozaj jedinečné môžu byť aj výtvory snaživých návštevníkov tvorivých dielní skúsených krasličiarok Ľudmily Bátorovej a Jany Slošiarovej. Šancu pochytiť čo to z ich umenia a zručnosti dostanú individuálni návštevníci i školské kolektívy v priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi na Košovskej ceste 9 od pondelka 14. apríla do stredy 16. apríla v čase od 9. do 17. hodiny.

Okrem odborného vedenia bude účastníkom k dispozícii všetok potrebný materiál i pomôcky. Z dôvodu ťažko odhadnuteľného záujmu a spotreby materiálu si však pre istotu môžu návštevníci so sebou priniesť vyfúknuté vajíčko.

Pre krajšie sviatky a snáď aj inšpiráciu do ďalšej tvorby sa každý záujemca bude môcť tiež pokochať vystavenými dielami krasličiarov z rôznych kútov Slovenska, ale si aj kúpiť hotový výrobok z dielne lektoriek.

 

Cieľové skupiny: široká verejnosť; vyššie ročníky MŠ, všetky ročníky ZŠ a SŠ

Predpokladaná dĺžka programu pre školské kolektívy: 60 minút

Optimálny počet žiakov v skupine: do 25

Vstupné: 1 € alebo 1 kultúrny poukaz

 

Účasť školských kolektívov na podujatí je potrebné nahlásiť najmenej dva dni vopred!

 


Pozvánka


Miesto konania

priestory Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi

Zabezpečuje

Mgr. Ján Vingárik

Organizátor

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi

Fotogaléria

12 fotografií