HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Hornonitrianske dobroty

Hornonitrianske dobroty

Termín: od 13.9.2015, 15:00 do 13.9.2015, 18:00 nedeľné popoludnie

V minulosti pevný základ každodenného jedálneho lístka na hornej Nitre tvorili polievky s chlebom. Jedávali sa na raňajky, na obed i na večeru. Ako druhé jedlo boli často podávané zemiaky, pripravované na viacero spôsobov. Zemiaky tvorili aj základ ďalších jedál, predovšetkým kaší zo zemiakov a s pridaním pochutín, zemiakových placiek, pražienok, halušiek i sladučkých šúľancov, či na rôzne spôsoby použiteľných lokší.

Práve hľuzy ľuľka zemiakového, ich pôvod, cesta na každodenný stôl a do žalúdkov Európanov i varianty jeho využitia v našských podmienkach budú hlavnou témou šiesteho pokračovania tradičnej spolupráce Hornonitrianskeho múzea v PrievidziKultúrnym domom v Kanianke v podobe kultúrno-výchovného podujatia Hornonitrianske dobroty.

nedeľu 13. septembra 201515. hodine sa všetci záujemcovia o ľudové zvyky, kulinárstvo či folklór a vôbec tradície regiónu hornej Nitry prostredníctvom obrazovej prezentácie Ako sa kedysi varilo a jedlo na hornej Nitre, ochutnávky tradičných jedál Ľuľok zemiakový na tanieri, ktorých základom budú hľuzy ľuľka zemiakového - teda zemiakov, a vystúpení folkloristov dozvedia takmer všetko, čo o týchto na pohľad nepekných daroch matky zeme chceli vedieť.

 


Pozvánka


Miesto konania

Terasa Domu kultúry v Kanianke

Zabezpečuje

PhDr. Iveta Géczyová, Peter Bielický

Organizátor

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, Dom kultúry v Kanianke

Fotogaléria

20 fotografií