HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Medzinárodný deň múzeí

Medzinárodný deň múzeí

Termín: od 13.5.2022 do 14.5.2022

Každoročne 18. mája oslavujú múzejníci svoj sviatok - Medzinárodný deň múzeí. Najbližší víkend k tomuto dňu prinášajú múzeá zaujímavé podujatia pre širokú verejnosť, v ktorých sa návštevníci stretávajú s muzeáliami a netradičnými formami bližšie spoznávajú múzejné činnosti. Oslavy dňa múzeí bývajú prepojené s medzinárodným podujatím Noc múzeí, ktorá je tento rok stanovená na 14. mája.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi každý rok v tomto termíne otvára novú výstavu. Toho roku to budú Pomocníci v domácnosti, ktorí záujemcom sprítomnia zašlé časy pri domácich prácach. Staršie generácie si pri mnohých exponátoch pripomenú, ako sa pracovalo v časoch ich mladosti, či spoznajú, čím si pri bežných povinnostiach okolo domu pomáhali ešte ich prarodičia. Mladším generáciám však už je väčšina vystavených zbierkových predmetov a ich funkcií neznáma. Na podujatí tak môžu odhaľovať ich taje a počas múzejných dní si vyskúšať mnohé z činností, s ktorými dnes človeku pomáha omnoho modernejšia technika.

Počas Noci múzeí sa nálada v múzeu zmení. Hlavným bodom programu bude totiž vernisáž výstavy Suterén zla. Múzejníci ňou priamo na mieste, kde v čase nacistickej okupácie Prievidze obávané gestapo mučilo svoje obete, ako memento pripomenú zločiny vojny. Súčasťou podujatia bude premietanie filmových záznamov, i dnes varujúcich pred vojnou a ľudskou krutosťou.

Aktivity Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi k Medzinárodnému dňu múzeí sa uskutočnia v piatok a v sobotu 13. a 14. mája 2022 od 8. do 17. hodiny. Špeciálny večerný program v rámci celoeurópskeho projektu Noc múzeí je pre záujemcov pripravený v sobotu 14. mája 2022 od 18. hodiny do neskorých večerných hodín. Vstup na všetky podujatia počas dní otvorených dverí v múzeu je voľný.

 


Plagát


Miesto konania

priestory Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi

Zabezpečuje

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi

Organizátor

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi

Fotogaléria

14 fotografií