HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Vianoce v múzeu 2015

Vianoce v múzeu 2015

Termín: od 14.12.2015 do 20.12.2015 pondelok - piatok od 8.00 - 17.00, nedeľa od 9.00 - 17.00

A už sú tu opäť, Vianoce! Tentoraz prišli nenútene, samé od seba, akoby to ani nemali v pláne, úplne prirodzene, nie nasilu, ako produkt mediálnej kampane... Sviatky v znamení ľudskej lásky, porozumenia a nádeje... Nezáleží na ich mene, nezáleží ani na mieste... Prišli, aby nás potešili svojou prítomnosťou, teplým dotykom, nenápadným leskom, obyčajnou pokrývkou z ľadových hviezdičiek... Opäť voňajú po ihličí, živici a po minuloročných nevädziach... Zatvorte oči a načúvajte... Možno vaše srdcia zachytia, že sa čas zastavil...

Rovnako ako po minulé roky, aj v roku 2015 Hornonitrianske múzeum v Prievidzi zaradilo do svojej programovej ponuky tradičný predvianočný cyklus podujatí Vianoce v múzeu. V dňoch pracovného týždňa sú pre školské kolektívy pripravené tematicky ladené tvorivé dielne a posledná predvianočná nedeľa vôňou čerstvo upečených oblátok a medovníkov spolu s rôznymi tvorivými činnosťami iste priláka množstvo priaznivcov vianočnej atmosféry z radov verejnosti. Ich kreativitu sa od 14. do 20. decembra 2015 pokúsia prebudiť povzbudivé podnety lektorov, ukážky dielok i aktuálna múzejná výstava.

 

PROGRAM TVORIVÉHO TÝŽDŇA

 

14. december 2015: Papierový pondelok

Vytváranie rôznofarebných papierových gúľ, zvončekov, hviezdičiek a iných vianočných ozdôb technikou fleurogami. Jednoduchý postup prinesie pôsobivý výsledok, ktorý poteší oko detí aj dospelých.

 

15. december 2015: Utešený utorok

Zhotovenie originálnych vianočných pozdravov kreslením, strihaním, lepením s využitím rôznych materiálov. Fantáziu návštevníkov iste podporí aj aktuálna výstava pohľadníc zo zbierok múzea s názvom Šťastné a veselé.

 

16. december 2015: Slamená streda

Výsledkom tvorivej práce s kedysi bežným, no dnes už ťažšie dostupným materiálom, bude veľký ligot malých kúskov zoskupených do oku lahodiacich vzorov. Predchádzajúce tri ročníky tvorby slamených ozdôb pletením vystrieda rovnako zaujímavá technika lepenia.

 

17. december 2015: Šúpoľový štvrtok

Rovnako ako slama, aj šúpolie bolo kedysi ľahko dostupným vedľajším produktom poľnohospodárstva. V súčasnosti je už situácia iná, napriek tomu však návštevníci podujatia z múzea neodídu bez ozdoby zhotovenej vkusnou kombináciou šúpolia s farebným a krepovým papierom.

 

18. december 2015: Perníkový piatok

Pečenie medovníkov rozmanitých vzorov spôsobom, ako to dnes nepoznáme, ale aj kreatívna zábava pri zdobení tých klasických čaká aj tento rok na účastníkov voňavého záveru predvianočných tvorivých dielní pre školákov.

 

Čas trvania jednotlivých podujatí: 60 minút, cieľová skupina: vyššie ročníky MŠ a všetky ročníky ZŠ, vstupné: 1 €

Účasť je potrebné nahlásiť najmenej dva dni vopred.

 

PROGRAM ZLATEJ NEDELE

 

20. december 2015: (Ne)nákupná nedeľa

Tvorivá a voňavá príprava na najkrajšie sviatky roka privíta v múzeu počas zlatej nedele naozaj každého, kto si chce nachvíľu oddýchnuť od predsviatočného nákupného ošiaľu a nechať sa radšej opantať skutočným čarom Vianoc. Príjemnú atmosféru vytvorenú tradičným pečením oblátok, zdobením medovníkov, pokračovaním pletenia šálu pre múzeum a tvorbou ozdôb z prírodných materiálov pre návštevníkov rôzneho veku podfarbí ozvučený videozáznam prehrávania vianočných melódií na starožitných zariadeniach z fondu histórie.

 

Cieľová skupina: široká verejnosť, vstupné: 1 €

 

Tešíme sa na vašu návštevu!

 


Plagát


Miesto konania

priestory Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi

Zabezpečuje

Mgr. Ján Vingárik, PhDr. Iveta Géczyová

Organizátor

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, K-2000, združenie na podporu kultúry hornej Nitry

Fotogaléria

47 fotografií