HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Vianoce v múzeu 2016

Vianoce v múzeu 2016

Termín: od 12.12.2016, 08:00 do 18.12.2016, 17:00 pondelok - piatok od 8.00 - 17.00, nedeľa od 9.00 - 17.00

Je koniec novembra. Na priedomí sedí starý muž. V živote prežil mnoho zím, treskúcich, i tých miernejších. V poslednej dobe ho však znepokojuje ich prílišná lajdáckosť! Kruší mu srdce, že mráz nemaľuje svojvoľne na okná, nedrgľuje, z neba sa nepráši, po ozajstnom chlade ani chýru, ani slychu, snehu je málo a radosť z bielej periny sa vytráca. Trápi sa, nie kvôli sebe, sám príchod krásnej, prísnej pani Zimy cíti už tak nejako v kostiach. Mrzí ho to kvôli tým mladším, najmä vnúčencom by zdravé zimné šantenie, i tú radosť doprial. Nuž teda postará sa, aby tie čarokrásne chvíle konca roka prežili všetci naplno ako on. Pokým ešte vládze. Čoskoro sa už budú musieť postarať sami...

... a postarajú sa i hornonitrianski múzejníci! Nie, sneh ani mráz ešte asi nezvládnu, ale výrobu tradičných vianočných ozdôb a pozdravov z papiera, hoblín, slamy a šúpolia či dobrôt z medového cesta, tú spolu s predvianočným cyklom podujatí Vianoce v múzeu pripravia i v roku 2016. Povzbudivé slová lektorov počas tvorivého týždňa od pondelka 12. decembra do piatka 16. decembra určite podnietia fantáziu a zaženú ostych školákov, aby v nedeľu 18. decembra v priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi v podobne sviatočnej nálade a tvorivom, voňavom prostredí privítali i širokú verejnosť.

 

PROGRAM TVORIVÉHO TÝŽDŇA

12. 12. Papierový pondelok

Papier je jedným z najvďačnejších materiálov nielen v kancelárií, ale aj vo výtvarnom ateliéri. Poskytuje nespočetne veľa možností, len ich treba objaviť. So zaujímavým využitím papiera pri tvorbe vianočných ozdôb sa prakticky zoznámia aj návštevníci úvodnej tvorivej dielne z cyklu podujatí Vianoce v múzeu.

13. 12. Utešený utorok

Drevo bolo pre našich predkov po stáročia najpotrebnejším stavebným materiálom. Účastníci podujatia zistia, že ani odpad po jeho opracovaní nemusí skončiť v koši. Vyskúšajú si, ako sa dajú zdanlivo nepotrebné hobliny originálne upotrebiť na jednoduchú tvorbu lepených závesných ozdôb v podobe stromčekov, srdiečok, snehuliakov alebo všeličoho iného, čo si deti pod vedením lektorov vymyslia a čo im dovolia vlastnosti (ne)tradičného materiálu.  

14. 12. Slamená streda

Kombinácia nenáročných techník, využívajúcich slamené zvyšky obilných rastlín ako najstarších a najcennejších kultúrnych plodín v dejinách ľudstva, dá vzniknúť efektným ozdobám so zlatistým leskom.

15. 12. Šúpoľový štvrtok

Kukurica je na Slovensku známa omnoho kratšiu dobu než obilie, a predsa sú to už desiatky rokov, odkedy začali ľudia na Slovensku efektne využívať vedľajší produkt jej pestovania - šúpolie. Jednoduché postavičky alebo rôzne iné ozdoby zo šúpolia, prípadne jeho kombinácie s inými prírodnými materiálmi, dokážu podľa veku zvládnuť aj všetci usilovní návštevníci múzea.         

16. 12. Perníkový piatok

Pečenie voňavých medovníkov nebolo vždy také, ako ho poznáme dnes. Starí medovnikárski majstri v Prievidzi, ale aj inde, zarábali úplne iné cesto. Po dostatočne dlhom odležaní ho tvarovali s pomocou prekrásnych drevených foriem vzniknutých v rukách šikovných rezbárov. Návštevníci podujatia sa ich pod vedením lektorky najprv pokúsia napodobniť a následne nechajú vyniknúť svoju fantáziu pri zdobení medovníkov, aké majú najradšej.

 

Čas trvania jednotlivých podujatí: 60 minút, cieľová skupina: vyššie ročníky MŠ a všetky ročníky ZŠ, vstupné: 1 €

Účasť je potrebné nahlásiť najmenej dva dni vopred.

 

PROGRAM ZLATEJ NEDELE

18. 12. (Ne)nákupná nedeľa

Kto si chce nachvíľu oddýchnuť od predvianočného zhonu a pripraviť sa na najkrajšie sviatky roka radšej tvorivo, strávi zlatú nedeľu v múzeu. Privíta ho tam príjemná atmosféra vytvorená tradičným pečením oblátok, zdobením medovníkov, pletením šálu pre múzeum a tvorbou ozdôb z prírodných materiálov pre návštevníkov rôzneho veku.

 

Cieľová skupina: široká verejnosť, vstupné: 1 €

 

Tešíme sa na vašu návštevu!

 


Plagát


Miesto konania

priestory Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi

Zabezpečuje

Mgr. Ján Vingárik, PhDr. Iveta Géczyová

Organizátor

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, K-2000, združenie na podporu kultúry hornej Nitry

Fotogaléria

36 fotografií