HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Vianoce v múzeu 2019

Vianoce v múzeu 2019

Termín: od 9.12.2019, 08:00 do 15.12.2019, 17:00 pondelok - piatok od 8.00 - 15.00, nedeľa od 9.00 - 17.00

Onedlho opäť nadíde najobľúbenejšie a najsviatočnejšie obdobie roka. Tradície Vianoc sa formovali niekoľko storočí, takisto ako i vianočné symboly, spájajúce v sebe prvky viacerých kultúr. Ich spoznanie, ako i nahliadnutie do sveta tradičných materiálov, ktoré oddávna sprevádzali našich predkov pri vytváraní nielen úžitkových, ale aj dekoratívnych predmetov zachytávajúcich magické čaro sviatkov ponúka cyklus tematických podujatí. Zaujímavé poznatky spolu s tvorbou originálnych ozdôb spájajúcich v sebe dušu tradície s nápaditou modernosťou, a to všetko v nezameniteľnej, príjemnej atmosfére, prinesie Hornonitrianske múzeum v Prievidzi pre všetky vekové kategórie. Pre žiacke kolektívy sa podujatia budú konať od pondelka 9. decembra 2019 do piatku 13. decembra 2019 v čase od 8. do 15. hodiny a pre širokú verejnosť v nedeľu 15. decembra 2019 od 9. do 17. hodiny v priestoroch Hornonitrianskeho múzea na Košovskej ceste 9.

 

9. 12. Papierový pondelok

Na prvý pohľad celkom obyčajný materiál, avšak vo všestrannosti jeho kreatívneho využitia sa mu dá len ťažko konkurovať. Z papiera sa dajú vytvoriť prekrásne ozdoby i dekorácie, no prvé vianočné podujatie upriami pozornosť na históriu a vývoj vianočných a novoročných pozdravov. Poskytne porovnanie motívov i dizajnu prianí od 19. storočia až po tie dnešné, sofistikované. A nakoniec, pondelkové pozdravy vlastnoručne vyrobené z viacerých druhov papiera v kombinácii s ďalšími netradičnými prvkami, nesúce v sebe punc originality i atmosféru Vianoc, zaručene potešia každého adresáta.

10. 12. Utešený utorok

Jedným z najvýraznejších a najkrajších symbolov koncoročných sviatkov je vianočný stromček. Aké boli jeho podoby v jednotlivých obdobiach minulosti, ako vyzerali ozdoby, ktorými sa dekoroval, aké mali tvary, námety i z akého materiálu sa kedysi vytvárali, to všetko je obrazom našej kultúrnej identity. Ako sa z jednoduchých zelených vetvičiek počas stáročí stal dominantný atribút Vianoc, utešene, od hlavy až po päty ozdobený stromček, sa dozvedia návštevníci utorkového podujatia, z ktorého si odnesú vyrobenú magnetku alebo ozdobu, pravdaže, s vianočným motívom.

11. 12. Slamená streda

 K obľúbeným materiálom so širokým využitím v tradičnom prostredí na celom Slovensku patrila slama. Či už ako krytina, izolácia, či vo forme úžitkových predmetov alebo rôznych zvykoslovných a dekoratívnych prvkov, v multifunkčnosti hrala prím. Účastníci stredajšieho podujatia sa v interaktívnej prezentácii dozvedia o výrobných technikách i vzhľade a tvaroch širokého sortimentu klasických slamených ozdôb. V tvorivej časti slama poskytne využitie na vytvorenie symbolov Vianoc - hviezdy, anjelika alebo vianočného stromčeka, kde sa vezmú pri výbere motívu do úvahy možné manuálne zručnosti jednotlivých vekových kategórií žiakov.

12. 12. Šúpoľový štvrtok

Šúpolie sú listy obklopujúce kukuričný klas. V suchom stave sú stabilné a pevné, no po zvlhčení sa stávajú veľmi tvárnym materiálom, nachádzajúcim uplatnenie v úžitkovej i dekoratívnej tvorbe. Hoci má výroba zo šúpolia na Slovensku nie dlhú históriu, druhová rozmanitosť výrobkov je ďalekosiahla. K najznámejším šúpoľovým ozdobám patria ikonické šúpolienky. Vytvárali ich predošlé generácie a ich popularita pretrvala dodnes, čoho dôkazom budú i štvrtkové vianočné dielničky, v ktorých sa prepojí námet z betlehema s fantáziou a remeselným fortieľom našich predkov.

13. 12. Perníkový piatok

Sladká vôňa medového cesta sprevádza človeka už po tisícročia. Nečudo, že sa chutné medovníčky, či perníčky, v podobe ako ich poznáme dnes, stali navždy predzvesťou blížiacich sa sviatkov. Nie je to len sladkosť, je to výnimočné pečivo, z ktorého sa dajú formovať tie najrozmanitejšie tvary ašpirujúce na umelecké diela. Posledné vianočné podujatie pripravené pre žiacke kolektívy nazrie do zaujímavej histórie medovníkov, pomocou ktorej návštevníci bližšie spoznajú unikátne cesto i jeho rôzne podoby aj vďaka vlastnoručne vyrobeným a vyzdobeným voňavým perníčkom.

 

Pripravené tvorivé činnosti sú variabilné od 5 rokov vyššie.

Dĺžka trvania podujatí pre školské kolektívy: 60 minút

Vstupné: 1 €

Účasť organizovaných skupín je potrebné vopred nahlásiť: 046/542 30 54, info@muzeumpd.sk.

 

15. 12. Naša nedeľa

... je pripravená s láskou a pokorou k ľudským tradíciám a skutočným hodnotám pre všetkých malých i veľkých, ktorí sa nedajú premôcť predvianočným zhonom, ale pootvoria dvere múzea a nechajú sa vtiahnuť dnu opojnou vôňou škorice a medu. Príďte nachvíľu zastaviť čas a vychutnať si spolu s múzejníkmi úprimné čaro Vianoc, napiecť si poctivé oblátky, medovníčky, upliesť šál, ktorý zahreje predovšetkým dušu a vytvoriť si originálne ozdoby, ktoré v sebe spájajú symboly sviatočných zimných dní i osobitú kreativitu a ktoré podtrhnú chvíle, keď naše príbytky i srdcia žiaria šťastím.

 


Plagát


Miesto konania

priestory Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi

Zabezpečuje

Silvia Vadovičová, PhDr. Iveta Géczyová

Organizátor

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, K-2000, združenie na podporu kultúry hornej Nitry

Fotogaléria

52 fotografií