Medzinárodný deň archeológie
Termín: od 17.10.2025, 08:00 do 17.10.2025, 15:00 v piatok 17. októbra o 9.00, 10.30 a 13.30 h
Keď na nás príde hlad, uvaríme si niečo dobré, alebo siahneme po sáčkovej polievke z Carpathie. Ako si však poradili naši predkovia?
V každej ďalšej etape ľudstva sa objavili inovatívne výdobytky doby. Je tomu tak aj vo svete varenia. Paleolitickí ľudia sa tešili tomu, že si môžu svoj parádny úlovok upiecť na ohni. V neolite si k nemu pridali aj chutnú zeleninu. V dobe bronzovej si pochutnali na skvelých medových koláčoch s trnkami a naši laténski predkovia obohatili svet varenia trebárs o špeciálne kombinácie mäsa a ovocných omáčok. V stredoveku to už potom všetko miešali do viacchodového menu, alebo uvarili dobrý guláš v kotlíku.
Hornonitrianske múzeum v Prievidzi vás pri príležitosti Medzinárodného dňa archeológie pozýva na podujatie venované stravovaniu v minulosti. Dozviete sa, čo jedli naši predkovia v rôznych historických obdobiach. A spoločne si pripravíme pochúťku z doby bronzovej.
Múzejná príprava jedál z archeologického menu začína v piatok 17. októbra 2025 o 9.00, 10.30 a 13.30 hodine.