HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Noc múzeí 2017

Noc múzeí 2017

Termín: od 20.5.2017, 16:00 do 20.5.2017, 22:00 sobota podvečer

V mesiaci máj múzejníci na celom svete slávia svoj sviatok a otvárajú Múzeum dokorán, aby návštevníkov privítali trochu inak než po celý zvyšok roka: s úmyslom informovať o význame záchrany a procese ochrany kultúrneho i prírodného dedičstva, oboznamovať s poslaním pamäťových inštitúcií i s výsledkami hlavných múzejných činností, rozprávať príbeh, na konci ktorého sa z dokladov súčasnosti stávajú odkazy minulosti pre budúce generácie, príbeh muzeálií v praxi. Programom, zostaveným z výstav, prezentácií, tvorivých dielní, konzultácií i odborných rád, hier a ďalších sprievodných podujatí, každoročne počas dvojdňových osláv Medzinárodného dňa múzeí otvára svoje dvere aj Hornonitrianske múzeum v Prievidzi.

Jeho vrcholom už tradične býva špeciálne podujatie v rámci celoeurópskeho projektu La Nuit européenne des musées/Noc múzeí, konaného z iniciatívy francúzskeho Ministerstva kultúry a komunikácie. Hlavnými hrdinkami 13. ročníka v Hornonitrianskom múzeum v Prievidzi budú zástupkyne ženského pokolenia, presnejšie pokrývky, ktorými si zakrývali hlavu počas sviatočných dní - slobodné, vydaté i čerstvo začepčené. A okrem čepcov, part a šatiek, príde rad i na Vienok zelený.

K obradom svadobným i ku zvykom, mravom, obyčajom v súkromnom živote v sobotu 20. mája 2017 o 20. hodine v priestoroch múzea na Košovskej ceste 9 v Prievidzi zanôtia členovia folklórnych skupín Marinka a Košovan.

 

* Podujatiami sa k Noci múzeí pripájajú i dve z partnerských múzejných zariadení Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi - Obecné múzeum Nedožery-Brezany s prehliadkou stálej expozície Zastavenia v časeExpozícia v renesančnom kaštieli v Zemianskych Kostoľanoch so skorými i neskorými večernými aktivitami v priestoroch zrenovovanej národnej kultúrnej pamiatky.

Miesto konania

priestory Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi

Zabezpečuje

PhDr. Iveta Géczyová

Organizátor

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi

Fotogaléria

28 fotografií