HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Za bránou múzea 2020

Za bránou múzea 2020

Termín: od 25.9.2020, 09:00 do 26.9.2020, 17:00 v piatok a v sobotu od 9.00 do 17.00 hodiny

Podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) vzniklo v roku 1985 z iniciatívy Rady Európy. Od roku 1999 je spoluorganizované Európskou úniou. Koná sa v 50 štátoch Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Cieľom DEKD je stimulovať záujem o európske kultúrne dedičstvo, zvyšovať povedomie o ňom, informovať verejnosť o potrebe chrániť ho, podporovať toleranciu voči iným kultúram a upozorniť na sociálne, politické a hospodárske výzvy odvetvia kultúry.

Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993. V roku 2010 bolo poverené Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky úlohou koordinátorov Združenie historických miest a obcí Slovenska, toto poverenie bolo v roku 2017 rozšírené o občianske združenie ICOMOS Slovensko. Generálnymi partnermi podujatia sú Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Pamiatkový úrad Slovenskej republiky a Slovenské národné múzeum.

Počas ročníka 2020 spolu v celej Európe oslávime históriu a vzdelanie ("Heritage and Education"), na Slovensku budeme tému po vzájomnej dohode medzi koordinátormi a generálnymi partnermi prezentovať pod mottom "Minulosť vzdeláva". Všetky sprievodné podujatia prebehnú od 1. do 30. septembra 2020. Otvárací ceremoniál sa uskutoční 8. septembra 2020 v Piešťanoch. Hornonitrianske múzeum v Prievidzi sa do katalógu aktivít zapojí v piatok a v sobotu 25. a 26. septembra 2020 tradičným maratónom Za bránou múzea 2020.

 

Expozícia
HISTORIAE SUPERIOR NITRIENSIS
Múzejná dokumentácia vývoja prírody a spoločnosti v regióne hornej Nitry.

Výstava
NÁVRATY. MÚZEJNÉ JUBILEUM
Prezentácia výsledkov 35-ročnej činnosti hornonitrianskych múzejníkov.

Podujatia
PORADÍME A POSLÚŽIME
Ukážky konzervátorských postupov spojené s poradenstvom pri ošetrovaní starožitností.

HÁDANKY Z MÚZEA
Zbierky múzea ukrývajú mnohé známe i nevšedné predmety, ktorých používanie ostáva pre súčasníkov zahalené tajomstvom.

AKO NA RODOSTROM
Poradenstvo a praktický návod na poznanie príbuzenských vzťahov.

NA PRIEVIDZSKOM RÍNKU
Doklady z dielní hornonitrianskych remeselníckych majstrov a ukážky tradičných výrobných postupov, realizované v spolupráci s K-2000, združením na podporu kultúry hornej Nitry v rámci projektu Z klenotnice hornej Nitry s príspevkom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky

 


Plagát


Miesto konania

priestory Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi

Zabezpečuje

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi

Organizátor

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi

Fotogaléria

8 fotografií