HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Sviatok modrej planéty 2023

Deň Zeme je špeciálny čas na upriamenie pozornosti všetkých ľudí k uvedomeniu si života v spoločnom domove, ktorým je modrá planéta. Zem od svojho zrodu prešla mnohými výraznými premenami. Už pred miliardami rokov poskytla priestor najprimitívnejším formám organizmov v morskom prostredí, odkiaľ sa život postupne presúval na suchú zem a následne vyvíjal a zdokonaľoval vo vode či na pevnine. Dnes je planéta domovom nespočetných druhov rastlín a živočíchov vrátane človeka, žijúcich v rozličných a navzájom na sebe závislých spoločenstvách. Paleontologicky doložené zmeny v druhovom zložení flóry a fauny v jednotlivých geologických érach, spôsobené silami Zeme, však tromfla činnosť druhu Homo sapiens. Ten od prvopočiatku ovplyvňoval svoje stanovištia a narúšal prírodnú rovnováhu neúmerne viac ako ktorýkoľvek iný živočíšny druh. Od polovice 20. storočia až po súčasnosť dosiahla situácia takú závažnosť, aká nemá doteraz obdobu a my všetci sme účastníkmi novej geologickej doby nazvanej antropocén. Človek priemyselnej civilizácie sa zmocnil celej planéty a jeho deštruktívny vplyv na životné prostredie dosahuje neuveriteľné rozmery, ktoré vedú ku globálnej katastrofe. Preto ochrana prírody a rozumné využívanie prírodných zdrojov by sa mali stať prvoradou povinnosťou nás všetkých.

 

den zeme

 

Myšlienka oslavovať Deň Zeme sa zrodila v roku 1969 v hlave mierového aktivistu Johna McConnella. Svoju ideu predstavil na konferencii UNESCO konanej v americkom San Franciscu. Pôvodne navrhovaný dátum sviatku Zeme - 21. marec, deň jarnej rovnodennosti, bol nakoniec ustanovený až na 22. apríl. Po prvýkrát sa Deň Zeme, ktorého iniciátorom bol environmentálny aktivista a senátor Gaylord Nelson, oslavoval v roku 1970 len v Spojených štátoch amerických. Zapojilo sa doň až 20 miliónov mladých Američanov. V roku 1971 záštitu nad celosvetovým podujatím prevzala mimovládna organizácia Earth Day Network. Ďalšie krajiny sveta, vrátene bývalého Československa, podporili myšlienku osláv až o niekoľko rokov neskôr, v roku 1990. Deň Zeme sa postupne stal najväčším ľudským sviatkom. Celosvetové oslavy, ktoré sú spojené s informačnými a vzdelávacími akciami zameranými na propagáciu a podporu ochrany životného prostredia, majú každý rok vlastnú tému. V roku 2023 je mottom Investujte do našej planéty, pričom ide o pokračovanie kampane z minulého roku, ktorá pripomína, že každý z nás je zodpovedný za záchranu ľudstva a modrej planéty pred klimatickou krízou.

Celosvetový sviatok Zeme by mal prilákať pozornosť detí, ktoré sú svetlou budúcnosťou modrej planéty. Z tohto dôvodu Hornonitrianske múzeum v Prievidzi organizuje v dňoch 20. až 26. apríla 2023 množstvo zaujímavých ekologicky motivovaných podujatí pre najmladšiu generáciu. Aktivitami orientovanými na ochranu prírody a záchranu tretej planéty slnečnej sústavy sa i múzejná ustanovizeň pripája k festivalom, pochodom a mnohým ekologicky prospešným činnostiam, ktoré pri príležitosti Dňa Zeme realizujú inštitúcie na celom svete.

 

Spracovala: Ing. Katarína Keratová

 

Viac informácií k múzejným aktivitám.