HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Hornonitrianske folklórne slávnosti 2012

Tohtoročné Hornonitrianske folklórne slávnosti prinesú v piatok a v sobotu 22. a 23. júna 2012 program zložený zo speváckych, tanečných, zvykoslovných a umelecko-remeselných vystúpení
dospelých i detských nositeľov-pokračovateľov ľudových tradícií  zo Slovenska a zo zahraničia.

Hlavnú programovú skladbu doplní prezentácia tradičných ľudových textilných techník, jarmok ľudovoumeleckých predmetov, výstava Folklór vo fotografii, či tvorivé dielne určené pre najmenších festivalových návštevníkov.

Okrem ukážok tvorby textilných súčastí a doplnkov budú mať hornonitrianski múzejníci prsty aj v inscenovanom programe s pracovným názvom Opustila som si sokola pre páva. Za touto komorne ladenou spomienkou na "tetu" Annu Michaličkovú z Koša, speváčku ľudových piesní a rozprávačku príbehov zo života na dedine, stojí autorský kolektív v zložení Iveta Géczyová, Ľubomír Macek, Ján Gajdošík a Viliam Kurbel.

Súčasťou slávností bude aj tradičné sochárske sympózium ľudovej plastiky, ktoré začína už v pondelok 18. júna 2012 a vyvrcholí v piatok 22. júna 2012 vernisážou vytvorených diel s tematikou rozprávky v rámci prvého dňa hlavného programu.

Organizátormi 27. ročníka festivalu sú Trenčiansky samosprávny kraj, Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi, Mesto Prievidza, KaSS Prievidza, Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, TEZAS, spol. s r. o. Prievidza a ďalší.

V prípade nepriaznivého počasia sa celý program slávností presťahuje do priestorov Kultúrneho a spoločenského strediska Prievidza.

 


Program